søndag 24. februar 2013

Snømåking - Et skikkelig herk eller god trening?

Snøen har dalt ned i store flak gjennom nattens timer. Du våkner opp til en hvitkledd verden som ikke var der når du lukket øynene seks timer tidligere - i omgivelser som likeså godt kunne vært kulisser for "north of the Wall" i Game of Thrones. "Snø. Faens snø", tenkes bittert idet kaldre fingre griper snøskuffen. Dårlig tid som vanlig, jobben venter og disse fem eller ti minuttene med snømåking for å befri bilen fra oppkjørselen var ikke med i den delikate beregningen.

Skarpe stålkanter kutter gjennom våt snø med visuell tilnærming av skalpeller som forserer fløyelsmyk hud. Dette går jo greit, snøen løftes opp på skuffen og kastes så avsted over skulderen. Tankene flyr igjen avgårde til jobb og instinktivt økes både frekvens og intensitet med tanke på spatak.

Det er akkurat da det skjer. Som lyn fra klar himmel hugger det til i ryggen, en skarp smerte sprer seg ut som et belte langs nedre korsryggen idet ledd og muskler går fullstendig i vranglås. "Hekseskudd...!"

Ryggen har sviktet deg. Eller... har den egentlig det? Kanskje det er du som har sviktet ryggen? Den ante fred og ingen fare når du tråkket ut fra entrèen og inn i det nyskapte vinterlandskapet. Rent funksjonelt sett så var vel ikke kroppen helt klar for 100 raske repetisjoner med snøskuffen, både grunnet manglende oppvarming, og i tillegg det faktum at du ikke har trent spesifikt for slike fysiske utfordringer. De plutselige smertene var nemlig ryggens måte å understreke nettopp dette - et naturlig varslingsystem for å forhindre ytterligere overbelastning og skade.

Ved ergonomisk riktig utførelse er snømåking glimrende trening, og kan på den måten virke direkte forebyggende på episoder med ryggvondt.

Så hva må du tenke på ved snømåking? En av de aller viktigste tingene du må gjøre er å 'tenke rygg' - med dette mener jeg at du må høre etter hva kroppen gir deg av advarsler og lignende. Deretter kan jeg være mer konkret og nevne 'abdominal brace - neutral spine'-prinsippet; som nevnt ved tidligere anledninger går ut på at man spenner magemusklene og låser av korsryggen i sin naturlig svaiende stilling ved fysiske utfordringer. På den måten kan den mekaniske belastningen fordeles gjennom kurven i korsryggen, og sørge for at kreftene ikke overbelaster enkelte, isolerte ledd eller muskler. En lett knekk i knærne gjør at lår og gluteal muskulatur også bidrar på riktig måte - som igjen avlaster korsryggen.

Konklusjonen: Snømåking er meget god trening så lenge det gjøres riktig og du utviser sunn fornuft, men ved mangelfull teknikk og personlige hensyn kan det være noe skikkelig herk.

Skrevet av kiropraktor Alexander Andorff

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar