fredag 8. februar 2013

Funksjonsanalyse: Når feil gange gir ryggsmerter

Nordic Walking - Bevegelse for livet. Kilde: Wikimedia
Funksjonsanalyse: Når feil gange gir ryggsmerter.

"Kan feil gange virkelig gi ryggsmerter?" Ja, feil gange og feilbelastning kan føre til smerter og plager med både korsrygg, bekkenledd, hofter, knær og ankler. Mye av problemet ligger i at folk flest ikke vet hvor man kan få sjekket om man har slike små dysfunksjoner i bevegelsesmønsterer - og dermed lar de være. En fysioterapeut som jobber ved Olympiatoppen, Ola Eriksrud, som også er fagansatt innenfor feltet biomekanikk og anatomi ved Norges Idrettshøyskole, hadde et fint sitat:


... "Jeg mener det har stor verdi å kartlegge hvordan kroppen beveger seg. Vi sender bilen på service, hvorfor sjekker vi ikke kroppen på samme måte? Mange tar bedre vare på bilen sin enn kroppen" ...


Dette sa han i forbindelse med en Dagbladet-artikkel, som omhandlet nettopp denne tematikken. Kiropraktorer, fysioterapeuter og andre med ekspertise innen biomekanikk og bevegelsesmønstre, kan utføre en analyse på hvilke ledd, muskler og sener som ikke fungerer optimalt hos nettopp deg, og videre gi deg en behandling/treningsplan der man retter på leddbevegelsen og tar tak i muskelubalanse.


"Visste du at feilstillinger i ankler og knær kan gi ryggplager?" Ved analyser av bevegelsesmønsteret vil klinikeren fort kunne anslå hvor problematikken sitter, og når du først har fått en funksjonell diagnose kan du effektivt ta fatt på problemet. Problemer med ankel / fot, som for eksempel overpronasjon (når du går for mye på innsiden av foten) eller oversupinasjon (når du går for mye på ytterdelen av foten), vil gi en naturlig endret belastning videre oppover i kroppen. Disse andre påvirkede leddene prøver dermed å kompensere, og slik oppstår både muskelubalanse og dysfunksjonelle ledd. Det er mye av det samme med knær. Du har kanskje sett personer som nærmest slår knærne imot hverandre når de går? Disse individene har generelt for svak leggmuskulatur, og hadde hatt god nytte av trening på ujevnt terreng, samt en analyse av problemet.


GENERELL LØSNING: Mer bevegelse i ujevnt terreng. Løsningen på de fleste problemer ligger i god, gammeldags bevegelse. Når steinaldermenneskene løp rundt og jaktet på mammuter løp de hverken på parkett, linoleum eller betong - de løp på jord, gress, røtter og lignende. Elementer som var i stadig endring, og som dermed sendte et mangfold av utfordringer til deres ledd og muskler.

SPESIFIKK LØSNING: Funksjonsanalyse. Hvis du ønsker å vite nøyaktig hvilken behandling og trening som er best egnet for akkurat deg, så bør du gjøre som Olympiatoppen's Ola Eriksrud nevnte tidligere, og sende inn kroppen til en service. En kiropraktor eller manuellterapeut kan gi deg den analysen du trenger, men si gjerne ifra på forhånd slik at de vet nøyaktig hva du ønsker. Løplabbet har en veldig god analyse for gange / løpsfunksjon. Når du vet hva du gjør feil kan du minske sjansene for muskuloskeletale plager / smerter, samtidig som du øker din motoriske prestasjonsevne.

Spørsmål til artikkelen? Still gjerne spørsmål, eller sleng inn en kommentar i feltet under.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar