fredag 8. februar 2013

KISS syndrom: Har babyen min KISS syndrom?

Kilde: Wikimedia
"Kan babyen min ha KISS syndrom?" KISS eller k.i.s.s syndrom er en forkortelse for Kinematic Imbalance due to Sub-occipital Strain. Eller på norsk; Øvre nakkeledds indusert symmetriforstyrrelse. Altså en dysfunksjon i de øvre nakkeleddene og deres nærliggende sub-occipitale muskulatur. Hvis det hadde vært en voksen med disse muskuloskeletale problemene hadde han fått behandling for dette, så det er viktig at vi gir den samme omtanken til spedbarn. Heldigvis blir det vanligere og vanligere at babyer får hjelp med slike plager.

Først og fremst er det viktig å vektlegge det faktum at KISS ikke er en sykdom, men rett og slett et biomekanisk problem. Det vanligste symptomet på at et spedbarn lider av kiss syndrom er at han vil holde hodet i en konstant feilposisjon - det finnes to typer av dette:


Type 1 - Også kjent som bananform. Denne kan være en venstre- eller høyresidig C-form på nakken, som igjen kan føre til en rekke problemer hvis det går hen ubehandlet. Noen symptomer som kan oppstå ved KISS-I er:

  • Ensidige ammeproblemer.
  • Dårlig søvnhygiene.
  • "3-måneders kolikk".
  • Motoriske problemer - i form av forsinket utvikling.
  • Hode- og ansiktsassymmetri
Kilde: Ammehjelpen.no


Type 2 - Kjennetegnes av en overstrekksposisjon i ryggen. Dette kan føre til at barnet har en intoleranse for å ligge på magen, som igjen fører til forsinket utvikling av motoriske evner. Noen symptomer på KISS-II er:

  • Ligger nærmest konstant i en bakoverbøyd stilling
  • Skriker / gråter ofte, og kan virke utrøstelig, dermed blir de ofte kategorisert i 3-måneders kolikk kategorien.

"Hvorfor har barnet mitt fått KISS syndrom?" Den vanligste årsaken til at et spedbarn utvikler KISS er traume under fødselen - dette kan for eksempel oppstå grunnet skjevstilling av barnet i livmoren, bruk av tang/vakuum eller drag i hodet under fødselen.

Hvis barnet utvikler symptomer som faller innenfor de nevnte kategoriene, så kan det være lurt å oppsøke en ekspert på området. Kiropraktorer har pediatrisk behandling i sitt 6-årige utdanningspensum. Andre som behandler KISS er barnefysioterapeuter og manuellterapeuter. Behandlingen er normalt sett effektiv, og du skal se god effekt etter 3-4 behandlinger. Behandlingen vil mest sannsynlig bestå av lett, tilpasset mobilisering og muskelarbeidsteknikker.


Har du noen spørsmål rundt KISS syndrom? Kommenter i feltet under, så får du svar.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar