onsdag 25. april 2012

Tverrfaglig samarbeid mellom kiropraktor og tannlege vedrørende pasienter med kjeveplager.

Bilde: Wikimedia Commons
Tverrfaglig samarbeid mellom kiropraktor og tannlege vedrørende pasienter med kjeveplager.

Norsk Dental Depot (NDD) publiserte nylig et intervju i deres magasin Oppriktig Dentalt (#1 / 2012), her understrekes viktigheten av at ulike terapeuter jobber sammen, slik at pasienten får et best mulig resultat.

Artikkelen skriver at så mange som 5-12% av norges befolkning har såkalt temperomandibulær leddsdysfunksjon (TMD). I dette begrepet inkluderes alle symptomer og problemstillinger som involverer tyggemuskulatur, temperomandibulærleddet og/eller tilhørende strukturer.

I intervjuet omtaler kiropraktor Martin Herneblad-Due mulige årsaker til slik dysfunksjon, bl.a.:

... "Den mest kjente ytre påvirkningskilden til kjeven er bittet. - Mistenker vi dysfunksjon av bittet, sender vi pasienten til tannlegen. Mange har god effekt av enkle bittjusteringer, gjerne fulgt opp med en bittskinne, sier kiropraktoren."...

Viktigheten av å følge opp nakkefunksjon, da denne har en direkte påvirkning mtp kjeven, blir også omtalt:

... "Nakken er en helt sentral støttespiller for kjeveleddet som ofte blir glemt. - I dagens dataalder er det naturlig at vi sitter med fremoverskutt hode og skuldre dagen lang. Muskulaturen i nakkerosetten og brystet blir kort, mens infra- og suprahyoidmuskulaturen blir strukket. Mandible protraheres og øker aktiviteten i M. Lateral Pterygoideus. Gjentar man denne statiske posisjonen mange nok ganger, er det ikke bare kjeven som blir overbelastet. Spesielt (red anm. de øvre nakke)virvlene C1 og C2 får redusert bevegelighet." ...

Behandlingen av kjeveplager vil dermed også i tillegg til behandling av den mest sentrale muskulaturen og kjeveleddsfunksjonen, mest sannsynlig, inkludere behandling av nakken i form av kiropraktisk leddjustering og/eller triggerpunkter i nærliggende muskulatur. Det understrekes hvordan det henvises til tannlege for hjelp med bittskinne der dette er mest hensynsmessig, dette er mest vanlig ved kjevesmerter som mest sannsynlig har oppstått grunnet langvarig belastning.

Dersom du har kjeveleddsproblemer kan det dermed være lurt å ta kontakt med din tannlege eller kiropraktor for en undersøkelse.


Mvh.
- Alexander Andorff
Kiropraktor v/ Kiropraktorene i Elverum, Torggt. 3, 2408 Elverum. Medlem av Norsk Kiropraktor Forening (MNKF).


Referanser:
- Du kan lese hele Oppriktig Dentalt (#1 / 2012) HER

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar