mandag 23. april 2012

Kiropraktikk og graviditet: - En god start på livet

Bilde: Wikimedia Commons
Kiropraktikk og graviditet - En god start på livet.

Mange kvinner i arbeid kan unngå sykemelding selv når svangerskapet kommer inn i de senere stadier. For aller første gang i Norge har en kiropraktorklinikk og et jordmorteam inngått et samarbeid. Du kan lese hele artikkelen HER på hegnar.no

"Kiropraktorklinikken Bekken og Barn og Jordmorteamet har gått sammen for å tilby bedrifter et tilbud, slik at de kan beholde gravide ansatte lengst mulig i arbeid.
- Oppfølging tidlig i svangerskapet er viktig for å unngå unødvendige sykmeldinger, sier innehaver av Bekken og Barn, Elisabeth Aas-Jakobsen."

Tall fra Helsedirektoratet viser nemlig at i dagens samfunn er 

"...rundt 60 prosent av alle gravide sykmeldt, i hele eller deler av svangerskapet. De fleste sykmeldes på grunn av rygg og bekkenplager, samt tretthet. Dette koster samfunnet enorme summer. "

Kan her referere til min tidligere artikkel "Små steg mot store fysiske helse- og velferdsgevinster" der jeg tar for meg disse store utgiftene. Der nevnte jeg at Sintef har, etter oppdrag fra NHO, publisert en studie i 2011, der de har gjort en beregning av hva sykefravær kostet i form av tapt produksjon og økte bedriftskostnader. De konkluderte med at:

... «Undersøkelsen viser et kostnadsanslag per dag på 2600 kroner, i alt 13000 kroner for en femdagers arbeidsuke.» ...

 Videre står det i Hegnar.no artikkelen at:

"De to klinikkene samarbeider nå for å snu denne trenden, ved hjelp av behandling og tilrettelegging for den gravide på arbeidsplassen.
Samtidig som den ansatte blir mer fornøyd ved å være i jobb, er det heldig for arbeidsgiver å unngå sykmeldinger, som skaper ineffektivitet internt i bedriften."

Det er lagt opp til et godt samarbeid mellom kiropraktorklinikken og jordmorteamet for å gi de gravide ansatte oppfølging på arbeidsplassen, noe som igjen vil føre til økt produktivitet og dermed sparte kostnader for arbeidsgiver. Det blir spennende å følge utviklingen av dette prosjektet videre.

Et større studie av Lisi et al (2005) publisert i Journal of Midwifery & Women’s Health (Volume 51, Issue 1, Jan-Feb 2006 - se utdrag HER) konluderte med at kiropraktisk manipulasjonsbehandling var både trygt og effektivt for gravide med korsryggssmerter. Resultatene viste at:

... "The overall group average Numerical Rating Scale pain score decreased from 5.9 (range 2–10) at initial presentation to 1.5 (range 0–5) at termination of care. Sixteen of 17 (94.1%) cases demonstrated clinically important improvement." ...


Den ordrette konklusjonen var:

... "The results suggest that chiropractic treatment was safe in these cases and support the hypothesis that it may be effective for reducing pain intensity." ...

Referanser:
- Hegnar.no
- Lisi et al (2005). Chiropractic Spinal Manipulation for Low Back Pain of Pregnancy: A Retrospective Case Series.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar