onsdag 11. april 2012

Sykefravær: "Små steg mot store fysiske helse- og velferdsgevinster".

De siste dagene har sykefravær og nedsatt produktivitet grunnet lite fysisk aktivitet vært omtalt i mediene. Helsedirektoratet nevner på sine websider at halvparten av befolkningen kun går i 10 minutter om dagen, de skriver videre at:


... «Hvis en million nordmenn øker det fysiske aktivitetsnivået med 10-15 minutters gange i moderat tempo, vil den potensielle velferdsgevinsten i et livsløpsperspektiv være 50 000 kvalitetsjusterte leveår. Et kvalitetsjustert leveår verdisettes til 500 000 kroner.» ...


Et enkelt regnestykke viser at dette tilsvarer et beløp på hele 250 milliarder, utregnet fra Helsedirektoratets nevnte tallsatser. Det utdypes videre hva som menes med velferdsgevinst; altså nedsatte helse- og omsorgsutgifter, som igjen fører til flere år innenfor produktivt arbeid, ettersom vi blant annet får et nedsatt sykefravær.

Sintef har, etter oppdrag fra NHO, publisert en studie i 2011, der de har gjort en beregning av hva sykefravær kostet i form av tapt produksjon og økte bedriftskostnader. De konkluderte med at: 


... «Undersøkelsen viser et kostnadsanslag per dag på 2600 kroner, i alt 13000 kroner for en femdagers arbeidsuke.» ...


Utifra disse tallene kan man enkelt forstå at her er det snakk om mye penger å spare. La oss ta en titt på et par ting som begrenser folk sin vilje og ikke minst mulighet til å bedrive fysisk aktivitet. Jeg tenker da spesielt på leddsmerter og muskulære problemer; blant de aller vanligste finner vi nakke- og korsryggsproblematikk. Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle.

Både nakke- og korsryggsmerte kan naturlig nok påvirke en persons evne til å være i aktivitet og ikke minst en arbeidstakers evne til å arbeide. Studier (Cote et al 2009) viser at kortvarige- og langvarige nakkesmerter er direkte linket til nedsatt arbeidsproduktivitet og økt sykefravær. Kiropraktisk behandling går ut hovedsakelig på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte, dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt muskulært arbeid på involvert muskulatur. En nylig publisert studie i Annals Internal Medicine (Bronfort et al 2012) konkluderte med at:

«Nakkemanipulasjon og hjemmeøvelser er mer effektivt for akutte og sub-akutte nakkesmerter enn medisinering.»…

Dette betyr at kiropraktisk nakkemanipulasjon i samband med spesifikke hjemmeøvelser for nakken har en klinisk bevist effekt når det kommer til økt funksjon og smertelindring. Dette kan igjen være med på å senke sykefravær og forhindre nedsatt arbeidsproduktivitet, som kan oppstå grunnet slike diagnoser, og dermed være med på å spare helse-Norge for betydelige utgifter. 

Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi og helse. 

Fysisk aktivitet er en ting som bedrifter-, organisasjoner- og enkeltpersoner bør ta tak i, for eksempel ved å implementere gruppeaktiviteter som fremmer mosjon og helse. Eventuelt kan du jo invitere en venn eller familiemedlem ut på tur, som både er sosialt og sunt. Hvis vi ikke sammen gjør noe med dette helseproblemet nå, kan problemet og helsekostnadene vokse seg større og større.

Så hvorfor ikke ta deg en tur til helgen for å nyte det siste av langrennsføret? Eller rett og slett gå deg en tur i Hedmark og Oppland’s flotte natur? Ta det første steget mot en bedre helse allerede idag." ...

Hvis du har noen innspill eller kommentarer vil jeg gjerne høre disse. Håper du likte artikkelen.

Mvh.
Alexander Andorff
Kiropraktor v/ Kiropraktorhuset Elverum, Torggt.3, 2408 Elverum (406 91 700)
Publisert i Hamar Arbeiderblad 30.03.2012

Referanser:

The prevalence and incidence of work absenteeism involving neck pain: a cohort of Ontario lost-time claimants.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar